Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Гъбите, свойства и хранителни стойности

Гъбите са ценни храни, пълни с хранителни вещества от всички категории - както макро, така и микро. Те са богати на витамини, минерали, протеини, въглехидрати, здравословни мазнини и други важни хранителни вещества. Таблицата по-долу ви дава представа за макронутриентите.

Освен хранителни вещества, гъбите съдържат и много вода (в същото съотношение като зеленчуците), така че са нискокалорични. Това ги прави подходящи както за диети за отслабване, така и за всяко балансирано хранене. Както при всеки зеленчук, приемът на минерални соли зависи от съдържанието на минерали в субстрата, върху който се отглеждат гъбите.     

Гъби - хранителни стойности

Продукт

Количество

Енергийна стойност (kcal)

Протеини (г)

Лидиди (г)

Въглехидрати (г)

Пачи крак

100 г

20

1,6

1,1

1,5

Гъба

100 г

15

2,1

0,5

0,5

Пресни гъби

100 г

32

2,3

0,9

3,7

Пресни гъби

100 г

31

3,3

0,5

3,4

Сушени гъби

100 г

296

9,6

1

63,9

Сушени гъби (калории от гъби)

100 г

17

2,2

1,2

0,5

Обикновена пънчушка

100 г

9

2,4

0,7

0,5

Обикновена манатарка

100 г

25

3,2

0,7

1,6

Пресни Борови манатарки

100 г

211

27,6

6,8

10,0

Сушени Борови манатарки

100 г

16

1,8

0,5

0,8

Витамини, минерали и протеини в гъбите

Що се отнася до витамините, гъбите съдържат значително количество витамини от група В, особено В2, В3 и В5. Някои сортове могат да съдържат и бета-каротин, прекурсор на витамин А, както и други полезни мазнини, които действат като прекурсори на витамини. Въпреки че витамин D се съдържа в определени количества и в гъбите, не е необходимо да приемате целия си прием само от тях. Изключително важно е да се излагате достатъчно на слънце, както и да приемате добавки с витамин D или обогатени храни.

Сред микроелементите, съдържащи се в гъбите, преобладават калият, фосфорът, медта, селенът, желязото и цинкът. Те участват в много важни процеси в човешкото тяло, като дишане, детоксикация, метаболизъм, репродуктивно здраве и много други. 

Въпреки че гъбите също съдържат протеини, те не попадат в тази хранителна група. Приемът им със сигурност е добре дошъл, но трябва да се уверите, че всеки ден ядете богати на протеини храни като бобови растения, зърнени храни, ядки, семена, риба или яйца. 

В допълнение към всички важни хранителни вещества, гъбите са богати на хранителни фибри и вода.

Ползи от ястията с гъби 

 Ястията с гъби са с много високо съдържание на фибри. От тях хитинът е вид неразтворими фибри със силно пребиотично действие. Следователно той подпомага здравето на флората и чревния тракт. Благодарение на високото съдържание на фибри и други фитонутриенти гъбите имат противотуморни, противовъзпалителни, антидиабетни и сърдечносъдови защитни свойства.

Всички тези качества са превърнали гъбите в основна съставка в китайската и японската медицина.

Освен че имат изключителни лечебни свойства, те са и изключително вкусни и предлагат широка гама от аромати, което ги прави подходящи за много ястия. От задушени ястия до гъбени супи, супи минестроне или супи в азиатски стил (мисо или рамен), запечени в различни комбинации или на скара, в салати, обикновени или в смесени шишчета, гъбите от всякакъв вид са една от храните, които придават вкус умами на всяко ястие.

Добър трик при готвене е да добавите малко сушени гъби на прах в тенджерата, за да придадете допълнителен вкус на ястията си.

Селекция, използване и съхранение на гъби

Освен ядливите гъби има и много видове токсични гъби. Ето защо е най-добре да купувате само от акредитирани берачи или от пазари и магазини. Това е единственият начин за пълна безопасност. 

Когато ги купувате, обърнете внимание на външния им вид. Те трябва да са цели, чисти, без дефекти и без странни миризми. Някои видове гъби, например Кладница, могат да развиват спори. Това не ги прави негодни за консумация.

Опаковката трябва да е подходяща и да не е повредена. Гъбите често се предлагат в кошници. В някои случаи обаче те могат да се предлагат в полистиренови кутии, покрити с тънко пластмасово фолио. Датата на прибиране на реколтата трябва да се вижда ясно върху опаковката. Не винаги обаче има срок на годност. Поради тази причина е важно да проверите продукта сами.

Съхранявайте гъбите на хладно и тъмно място. За повечето домакинства хладилникът е идеалното място за съхранение. Гъбите могат да се съхраняват тук до 7 дни, а в някои случаи и по-дълго.


Рецепти, които може да ви интересуват

Салата с царевица чили, синьо сирене и орехи
Салата с царевица чили, синьо сирене и орехи

Много специална салата заради пикантния вкус на царевица с люти чушки Bonduelle и синьо сирене

4 човека под 15 минути Лесно
Трицветна салата с боб
Трицветна салата с боб

Кой казва, че една салата не може да бъде с високо съдържание на протеини? Bonduelle и този път Ви вдъхновява и

2 човека под 15 минути Лесно
Салата от елда, тиква и сирене
Салата от елда, тиква и сирене

Изберете тази рецепта за един богат на хранителни вещества обяд.

2 човека 15-30 минути Умерено
Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу
Aлфахорес - aржентински бисквити с тофу

В много латиноамерикански страни и Испания може да видите бисквитите Алфахорес, но във всяка страна, а даже и регион, рецептите са напълно различни.

20 човека над 45 минути Умерено
Гъбите, свойства и хранителни стойности

Гъбите са ценни храни, пълни с хранителни вещества от всички категории - както макро, така и микро. Те са богати на витамини, минерали, протеини, въглехидрати, здравословни мазнини и други важни хранителни вещества. Таблицата по-долу ви дава представа за макронутриентите.

Освен хранителни вещества, гъбите съдържат и много вода (в същото съотношение като зеленчуците), така че са нискокалорични. Това ги прави подходящи както за диети за отслабване, така и за всяко балансирано хранене. Както при всеки зеленчук, приемът на минерални соли зависи от съдържанието на минерали в субстрата, върху който се отглеждат гъбите.     

Гъби - хранителни стойности

Продукт

Количество

Енергийна стойност (kcal)

Протеини (г)

Лидиди (г)

Въглехидрати (г)

Пачи крак

100 г

20

1,6

1,1

1,5

Гъба

100 г

15

2,1

0,5

0,5

Пресни гъби

100 г

32

2,3

0,9

3,7

Пресни гъби

100 г

31

3,3

0,5

3,4

Сушени гъби

100 г

296

9,6

1

63,9

Сушени гъби (калории от гъби)

100 г

17

2,2

1,2

0,5

Обикновена пънчушка

100 г

9

2,4

0,7

0,5

Обикновена манатарка

100 г

25

3,2

0,7

1,6

Пресни Борови манатарки

100 г

211

27,6

6,8

10,0

Сушени Борови манатарки

100 г

16

1,8

0,5

0,8

Витамини, минерали и протеини в гъбите

Що се отнася до витамините, гъбите съдържат значително количество витамини от група В, особено В2, В3 и В5. Някои сортове могат да съдържат и бета-каротин, прекурсор на витамин А, както и други полезни мазнини, които действат като прекурсори на витамини. Въпреки че витамин D се съдържа в определени количества и в гъбите, не е необходимо да приемате целия си прием само от тях. Изключително важно е да се излагате достатъчно на слънце, както и да приемате добавки с витамин D или обогатени храни.

Сред микроелементите, съдържащи се в гъбите, преобладават калият, фосфорът, медта, селенът, желязото и цинкът. Те участват в много важни процеси в човешкото тяло, като дишане, детоксикация, метаболизъм, репродуктивно здраве и много други. 

Въпреки че гъбите също съдържат протеини, те не попадат в тази хранителна група. Приемът им със сигурност е добре дошъл, но трябва да се уверите, че всеки ден ядете богати на протеини храни като бобови растения, зърнени храни, ядки, семена, риба или яйца. 

В допълнение към всички важни хранителни вещества, гъбите са богати на хранителни фибри и вода.

Ползи от ястията с гъби 

 Ястията с гъби са с много високо съдържание на фибри. От тях хитинът е вид неразтворими фибри със силно пребиотично действие. Следователно той подпомага здравето на флората и чревния тракт. Благодарение на високото съдържание на фибри и други фитонутриенти гъбите имат противотуморни, противовъзпалителни, антидиабетни и сърдечносъдови защитни свойства.

Всички тези качества са превърнали гъбите в основна съставка в китайската и японската медицина.

Освен че имат изключителни лечебни свойства, те са и изключително вкусни и предлагат широка гама от аромати, което ги прави подходящи за много ястия. От задушени ястия до гъбени супи, супи минестроне или супи в азиатски стил (мисо или рамен), запечени в различни комбинации или на скара, в салати, обикновени или в смесени шишчета, гъбите от всякакъв вид са една от храните, които придават вкус умами на всяко ястие.

Добър трик при готвене е да добавите малко сушени гъби на прах в тенджерата, за да придадете допълнителен вкус на ястията си.

Селекция, използване и съхранение на гъби

Освен ядливите гъби има и много видове токсични гъби. Ето защо е най-добре да купувате само от акредитирани берачи или от пазари и магазини. Това е единственият начин за пълна безопасност. 

Когато ги купувате, обърнете внимание на външния им вид. Те трябва да са цели, чисти, без дефекти и без странни миризми. Някои видове гъби, например Кладница, могат да развиват спори. Това не ги прави негодни за консумация.

Опаковката трябва да е подходяща и да не е повредена. Гъбите често се предлагат в кошници. В някои случаи обаче те могат да се предлагат в полистиренови кутии, покрити с тънко пластмасово фолио. Датата на прибиране на реколтата трябва да се вижда ясно върху опаковката. Не винаги обаче има срок на годност. Поради тази причина е важно да проверите продукта сами.

Съхранявайте гъбите на хладно и тъмно място. За повечето домакинства хладилникът е идеалното място за съхранение. Гъбите могат да се съхраняват тук до 7 дни, а в някои случаи и по-дълго.

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.