Тайната рецепта на стария лесовъд Христо Стоянов

Продукти: 500 г пресни печурки, 60 мл оцет, 120 мл олио, 3 скилидки чесън, 10 зърна черен пипер, 2 ч. лъж. захар, 1 ч. лъж. сол, 4 дафинови листа

Приготвяне: Гъбите много старателно се измиват и почистват. Големите се разрязват на четири, по-малките - на две, а най-малките печурки могат да се оставят цели.

В тенджера, където ще се варят гъбите се прави марината - смесете оцет, олио, захар и сол, добавете черния пипер и дафиновия лист.

Изсипете печурките в марината и добавете смачкания чесън.

Варете като постоянно бъркате. Оставете на котлона около 5 минути след като кипне. Първоначално ще ви се стори, че течността е малко, но много скоро гъбите ще си пуснат достатъчно сок.

Прехвърлете в буркани и изчакайте да изстине. Оставете в хладилника за 4 часа.

След 4 часа вечи можете да сервирате на масата.

Добър апетит!